Stel: u rijdt 70% privé en 30% zakelijk. Dan is 30% van de btw op de autokosten aftrekbaar. Maar stel: deze gegevens zijn niet uit uw administratie af te leiden? Dan krijgt u 75% van de btw terug.

Vaak zijn er genoeg aanknopingspunten in uw administratie. U weet de kilometerstand aan het begin van het jaar, de kilometerstand aan het eind van het jaar en u weet als u uw cliënten reiskosten in rekening brengt per gereden kilometer ook hoeveel zakelijke kilometers u heeft gereden. Dan zijn de percentages makkelijk uit te rekenen.

Maar er zijn ook situaties waarbij sommige gegevens niet bekend zijn. Hier kunt u als ondernemer slim gebruik van maken. Ik zal een aantal van die situaties hieronder opsommen:

U bent net begonnen
Als u in april met uw bedrijf begint en ook zakelijke kilometers maakt in uw privéauto weet u –waarschijnlijk– niet wat de kilometerstand aan het begin van dat jaar was. Ook al weet u wel de kilometerstand aan het einde van dat jaar en het aantal zakelijk gereden kilometers, het is niet genoeg om een juiste verhouding tussen zakelijk en privé gereden kilometers te krijgen.
In deze situatie ontbreekt genoeg informatie om in aanmerking te komen voor een aftrek van 75% van de btw op brandstof- en onderhoudskosten.

Uw rittenadministratie ontbreekt
Als u geen rittenadministratie bijhoudt heeft u te weinig aanknopingspunten om uit te rekenen hoeveel procent u zakelijk en hoeveel procent u privé hebt gereden. Ook dan kunt u waarschijnlijk 75% van de btw op autokosten aftrekken.

Als u wilt weten hoe het in uw situatie is kunt u contact met Wiljo Financieel Adviesbureau opnemen door te bellen naar: 023-5553160 of te mailen naar: info [at] wiljo [punt] net.